tisdag 20 mars 2012

En av brudarna

En sak som får mig att lacka är när någon, företrädesvis en man/kille/pojkspoling, säger att en kvinna/tjej/flickspoling är som "en av grabbarna".

Liksom: Mutha-fucking-scusi?!

Har man fitta istället för kuk så är man väl, per definition, "en av brudarna"?*

Bara för att en tjej är grov i käften, tar plats, rapar högt, är rolig, är bra på sport, etc. så innebär inte det att hon är "en av grabbarna". Det kan störa mig järnet att kvinnor som besitter dessa typer av attribut, som av väldigt många anses vara imperativa för att man ska tillåtas få utrymme i samhället (ja, kanske inte rapandet och diverse andra sorters väderspänningar, men de får väl ändå räknas som high five-och garvkatalysatorer i privata grabbgängskretsar), inte "enbart" kan vara roliga, högljudda, flatulenta, sportiga kvinnor, utan ofta sällas till karlaskaran istället. Det är som att det för många är helt otänkbart att en kvinna skulle kunna besitta "traditionellt manliga" egenskaper utan att samtidigt vilja vara en av grabbarna. Dessutom är det ett pinsamt uppenbart bevis på att vi tenderar att associera positiva egenskaper med män.

Märk dock väl att en brud endast får vara "one of the guys" till en viss grad. Nog är det fnissigt, coolt, ja till och med lite sexigt när en tjej äger röven av Modern Warfare 3, slår samtliga manliga motspelare i beer pong eller högt och tydligt deklarerar sin sexuella frigjordhet: bro-fists laget runt! Men om hon dessutom offentligt kliar sig på muffen eller, Gud förbjude(!), odlar hår på ställen där odlas kan utan att skämmas för det, liksom sina fellow bros, möts hon med största sannolikhet av ett rungande anti-kudos av samma grabbgäng. Budskapet lyder alltså ungefär: du får gärna vara som en av grabbarna så länge det inte innebär att du kompromissar med din kvinnlighet. Jag vågar påstå att detta är ett typiskt bra exempel på ett typiskt dåligt budskap.

För att undvika missförstånd: Jag säger inte att alla män tänker på det här sättet och slänger sig med uttrycket "hon är som en av grabbarna". Vissa gör det. Jag säger inte heller att män som faktiskt använder sig av ovan rantade om uttryck är rövhål; i många fall används det slentrianmässigt utan att man funderar över uttryckets konnotationer. Och genom att säga "man" vill jag dessutom understryka att även kvinnor alltför ofta påstår sig vara en av grabbarna; en pojkflicka, eller en tomboy om du så vill.

Det jag däremot säger är att uttrycket "hon är som en av grabbarna" använt om en kvinna som besitter traditionellt och positivt betraktade manliga kvaliteter förordar ett synsätt där det "manliga" är eftersträvansvärt i en större utsträckning än det "kvinnliga". Det här gör mig förbannad dels då personliga egenskaper godtyckligt har delats in i manligt och kvinnligt, och dels därför att dessa godtyckligt indelade egenskaper rankar det manliga högre än det kvinnliga.

Kontentan av mitt svammel är: lägg ner det här med att dela in egenskaper i manligt och kvinnligt. Självklart ser väl även jag att majoriteten av alla sportintresserade och offentliga skrevkliare är män,** men det betyder inte att de kvinnor som delar dessa intressen (ja, att klassa skrevklieri som ett intresse är kanske att gå lite långt, men ni fattar) är "en av grabbarna" eller mindre av en kvinna, inte heller att dessa intressen är manliga. Du behöver inte rättfärdiga ett beteende eller ett intresse med att du vill vara "en av grabbarna" och detta uttryck använt om en kvinna är heller ingen komplimang. Attribut och intressen varierar från individ till individ. Deal with it.

Det är fan inget dåligt att vara en av brudarna. Du får vara precis lika rolig, talangfull, vulgär, sportintresserad, hårig, väderspänd och rå som grabbarna utan att för den sakens skull behöva sälla dig till den besnoppade delen av befolkningen. Att ha fitta är precis lika bra!

Jag lovar.



Tack återigen Nanna för att du är så jävla bra!




* alltså med undantag för vissa intersexuella och transexuella.
** här vill jag dock understryka att sportintresse och skrevklieri har med inlärda preferenser och betingning att göra, och inte att man som man föds med bollsinne och extra kliande grenarea. Men där kommer vi in på en annan debatt.

1 kommentar: